De strijd tegen klimaatverandering.“Wat is nou eigenlijk het probleem?” vroeg Jan Terlouw zich af tijdens zijn indrukwekkende pleidooi afgelopen vrijdag in De Wereld Draait Door. Volgens hem is het geen technisch of economisch probleem, maar een politiek probleem. Het kan alleen opgelost worden als de politiek samenwerkt met zijn burgers in een zogenaamde vertrouwensdemocratie.
Daarom is Hedgehog Applications extra trots met het vertrouwen dat de politiek heeft in ons project ‘Remmende treinen en elektrisch stadsvervoer”. Dit vertrouwen komt tot uiting in de City Deal die vandaag door onder andere minister Kamp tussen meerdere gemeentes, de provincie en het Rijk wordt ondertekend. Met de City Deal komt ons project ‘Remmende treinen en elektrisch stadsvervoer’ weer een stapje dichterbij de implementatie van het Hedgehog Systeem en hiermee reductie van klimaatverandering.

City Deal en het klimaat
De City Deal gaat nog verder dan het Klimaatverdrag van Parijs en heeft verschillende doelstellingen op het gebied van Energie transitie, Circulaire economie en Arbeidsmarkt. Het project ‘Treinen en elektrisch stadsvervoer’ draagt bij aan het behalen van de doelstelling op het gebied van Energie Transitie: 10% extra reductie van C02 uitstoot (-/- 200.000 ton) door het in alle sectoren in te zetten op energiebesparing, terugdringen van fossiele brandstoffen en het maximaliseren van duurzame opwekking; en uiteindelijk energieneutraal in 2030.

City Deal en het project Treinen en elektrisch stadsvervoer.
Een aantal initiatiefnemers in de regio zijn een project gestart om de remenergie van treinen op te slaan en her te gebruiken voor het stadsvervoer. Het doel is om het gehele stadsvervoer van elektriciteit te voorzien met deze vrijkomende remenergie. Daarvoor dient een Energy House te worden aangelegd tussen de remmende treinen en het stadsvervoer. Het Energy House, dat voorzien is van laders en batterijen en verbonden is met een SMART Grid, heeft voldoende laadcapaciteit om de gehele dagdienst van alle elektrische aangedreven stadsbussen in de toekomst te voorzien van energie.
City Deal binnen de Cleantech Regio
De Regio wil de slag naar een duurzame- en innovatieve toekomst maken. Daarvoor zijn vereende krachten nodig om die kennisinstellingen en kenniswerkers aan te trekken zodat projecten, zoals Treinen en elektrisch stadsvervoer, te realiseren zijn.

In 2025 moeten alle nieuwe bussen in Nederland Zero Emissie zijn.
De Regio gaat met het Rijk en provincie Gelderland in gesprek over de nieuwe aanbesteding in 2020, waarbij aanpassingen en nieuwe elementen in kunnen komen t.a.v. duurzaamheid, buffertechnologie, gebruik van remenergie en andere financiële constructies.

Pleidooi Jan Terlouw

CONTACT

AMSTERDAM

Kabelweg 57 - 5e verdieping

1014 BA Amsterdam

Phone:  +31 62 888 7364

Email: maarten@hedgehogapplications.nl

LinkedIn 

ARNHEM

Westevoortsedijk 73

6827AV Arnhem

Phone:  +31 6 1400 1711

Email: arjan@hedgehogapplications.nl