Hoe ziet het vervoer van de toekomst eruit? De focus lag lang op het uitvinden van nieuwe soorten vervoer als vliegende auto’s. Maar alle kennis van nu biedt ons juist de mogelijkheid om bekende vervoersmiddelen te verbeteren. De infrastructuur bestaat, maar hoe gaan we deze zo optimaal mogelijk benutten? Vanuit deze gedachte is het Hedgehog Systeem ontwikkeld.

Tijdens het remmen komt er energie vrij. In het huidige systeem gebeurt hier niets mee. Het Hedgehog Systeem geeft ons de kans om deze energie op te slaan. Maar wij stoppen niet bij het opslaan van deze energie, we kijken ook naar waar deze weer voor in te zetten is.

Integraal systeem

Treinen van NS rijden op groene stroom. Dat is een gigantische stap in het verminderen van de impact op het milieu. Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat er nog duurzamer met deze energie om wordt gegaan? Door remenergie op te slaan in een externe batterij op het station, kun je deze opnieuw inzetten. Zo gebruik je deze energie in feite twee keer en creëer je een nog groenere trein. Deze opnieuw opgeslagen energie wordt ingezet op piekmomenten. Ook kunnen we ervoor zorgen dat de spanning op de bovenleiding gestabiliseerd wordt. Een direct gevolg daarvan is dat er meer treinen kunnen rijden op dat traject.

Integraal naar deze oplossing kijken, legt nog meer mogelijkheden bloot. De energie die we op deze manier kunnen opwekken is vrij inzetbaar. We kunnen er elektrische stadsbussen mee laten rijden of extra laadpalen plaatsen voor elektrische auto’s, scooters of zelfs e-bikes. Zelfs piekmomenten in de vraag van omringende panden kunnen hiermee opgevangen worden.

Efficiëntie

Wanneer we integraal kijken naar de uitstoot en efficiëntie van het opwekken van energie, wordt het verschil heel duidelijk. Het Hedgehog systeem stoot geen CO2 uit met een efficiëntie niveau van wel 60%. Dat betekent dat de efficiëntie ten opzichte van groene energie wel 24% hoger ligt.

Cijfers als deze hebben we terug laten komen in een infographic over ‘Well To Wheel’. Deze visuele weergave laat het verschil tussen de ketens van ouderwetse energiebronnen en die van Hedgehog Applications nog beter zien. Klik hier om de infographic te bekijken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Cooler Media | The Explanation Company.