Provincie Noord-Holland steunt innovatieve projecten Hedgehog Applications in 2020-2022-oud

Net als in 2020 ondersteunt de provincie Noord Holland ook in 2021 en 2022 Hedgehog Applications bij het opzetten van innovatieve projecten middels de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren, beter bekend als MIT. Het doel van de MIT regelingen is het bevorderen van duurzame innovaties in het MKB om een bijdrage te leveren aan een duurzame, vernieuwende en ondernemende economie en is geschikt voor alle stadia van innovatietrajecten. Zo werd in 2020 kennis geworven en de haalbaarheid getoetst van de Hedgehog Local Controller en in 2020 t/m 2022 zal de focus liggen op R&D samenwerking met twee andere partijen uit Noord-Holland: Maxem en Edmij.

MIT Haalbaarheidsproject: Hedgehog Local Controller

Dit project bestaat uit het verrichten van een haalbaarheidsstudie in voorbereiding op een R&D samenwerkingsproject. Hedgehog Applications heeft het haalbaarheidsproject gericht op de ontwikkeling van een economisch en technisch risicovol, nieuw product: de Hedgehog Local Controller.

Deze generieke controller is in staat om diverse stationaire batterijen op een slimme manier, via OCPP2.0, aan te sturen. Binnen de Topsector Energie, programmalijn 5 (het nieuwe energiesysteem in de gebouwde omgeving in evenwicht MMIP5) vond dit project aansluiting. Het doel van het systeem is om de batterij op dusdanige manier aan te sturen zodat deze laadt op momenten dat er veel hernieuwbare energie wordt gegenereerd en ontlaadt op momenten dat er een piekvraag is voor energie, bijvoorbeeld op momenten dat in de ochtend de elektrische auto’s worden aangesloten op de laadpalen. In het haalbaarheidsproject zijn technische, economische en juridische vragen beantwoord.

Binnen het haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat een ESS slim gemaakt kan worden met een Hedgehog Local Controller. Er is binnen het haalbaarheidsproject een exercitie gedaan waaruit blijkt dat dergelijke algoritmes geïmplementeerd kunnen worden via OCPP. Via o.a. asymmetrische fase-balancering via 3-fase control loop is het mogelijk om bij te zware belasting van één fase, andere fasen erbij te betrekken. Dit middels zal dan geregeld worden via slimme algoritmen in de Hedgehog Local Controller. Hierdoor kan een gelimiteerd AC aansluiting optimaal worden gebruikt over alle drie de fasen. Interoperabiliteit via OCPP is mogelijk haalbaar, doordat de laadpunten en batterijsystemen op elkaar lijken, en in potentie van alle functionaliteiten gebruik gemaakt worden. Tevens is uitbreiding via toekomstige releases mogelijk. Het gebruik van open standaarden is ook waarvoor TKI Urban Energy en RVO pleiten aangezien dit zorgt voor interoperabiliteit.

Aan het einde van de haalbaarheidsstudie is er een ‘Go’ moment gekomen. Er waren ruim voldoende aanknopingspunten uit het haalbaarheidsonderzoek om een vervolg te geven aan het project door over te gaan tot een R&D samenwerkingsproject, waarbij o.a. een ESS-prototype ontwikkeld wordt en het systeem gedemonstreerd wordt.

MIT R&D samenwerkingsproject: Interoperabel Energie Management Systeem (IEMS)

De provincie heeft subsidie verleend voor het uitvoeren van een Research & Development-samenwerkingsproject dat bestaat uit industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling. Hedgehog Applications heeft hiervoor een samenwerkingsverband opgezet met 2 andere MKB-ondernemingen uit Noord-Holland: Maxem en Edmij. Waar Hedgehog Applications en Maxem zich voornamelijk bezighouden met lokaal energiemanagement- en batterijaansturing, vult EDMIJ dit aan door het ontwikkelen van algoritmes en software die het mogelijk maken om het energieverbruik en de energieproductie te voorspellen en met die informatie zo slim mogelijk de energie te verhandelen op de markt. In dit MIT R&D project ontwikkelen Hedgehog, Maxem en Edmij een innovatief nieuw Interoperable Energy Management System (IEMS). Het IEMS bestaat uit een innovatief circulair batterijpakket (Hedgehog Applications), innovatief open protocol Energie Management Systeem (Maxem) en innovatieve flexibiliteitskoppeling met de energiemarkten (Edmij). Door de technische kennis en kunde van deze drie partijen in dit MIT R&D project te combineren komt men tot een IEMS waarbij batterijsystemen, laadpunten, backoffices en energieleveranciers via het OCPP 2.0 werken. Hierdoor is het mogelijk dat alle marktpartijen kunnen aansluiten.

Quote

Eerst grote net-onafhankelijke zero emissie laadplein

Provincie Noord-Holland steunt innovatieve projecten Hedgehog Applications in 2020-2024